مراحل انتقال برند ( انتقال علامت تجاری )
مراحل انتقال برند یا انتقال علامت
همانطور که اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند برند مخصوص خود را ایجاد کنند، میتوانند مالکیت آن را به صورت کامل و یا مقطعی به اشخاص دیگر واگذار کنند. برای انتقال برند درواقع مالکیت برند منتقل میشود. همانند انتقال سایر اموال و اسناد اشخاص حقیقی و حقوقی. همچنین دارندگان برند میتوانند مالکیت علامت خود را انتقال ندهند. بلکه اجازه استفاده از آن را در مدت معینی به اشخاص دیگری بدهند.
اما برای این که این عمل قانونی باشد و بتوان پیامدها و آثار آن را کنترل کرد باید در مرجعی ثبت بشود. اداره مالکیت معنوی، نقل و انتقال برند را ثبت میکند.
اداره مالکیت معنوی، شرایط انتقال برند را بررسی میکند. آیا برند به صورت قطعی اتفاق میافتد؟ یا نقل و انتقال برند برای مدت معینی اتفاق میافتد؟ تاریخ شروع و انقضاء این اجازه نامه چه زمانی است؟ همچنین کیفیت و مرغوبیت کالاها و خدمات فروشنده و یا انتقال دهنده برند نیز بررسی میشود.
شرایط انتقال علامت تجاری
داشتن چند شرط اساسی پیش از اقدام به انتقال علامت ضروری به نظر میرسد:
اطمینان از ثبت برند
برندی را میتوان منتقل کرد یا مورد خرید و فروش قرار داد که به صورت قانونی در اداره مالکیت معنوی به ثبت رسیده باشد. برندهای غیرقانونی قابل نقل و انتقال نیستند. به همین دلیل در مراحل ثبت انتقال ( انتقال علامت )، اداره مالکیت معنوی سابقه ثبت برند را بررسی میکند.
اعتبار داشتن برند
هنگام انتقال علامت تجاری شما باید حتما اعتبار قانونی داشته باشد و مهلت آن منقضی نشده باشد. در غیر این صورت باید ابتدا آن را تمدید کرده و سپس نسبت به نقل و انتقال آن اقدام کنید.
انتقال در همان طبقه
یکی از شروط مهم انتقال علامت تجاری این است که حتما در همان طبقه و با همان کالا صورت بگیرد. مثلا اگر برند شما مربوط به مبلمان است، انتقال برند باعث تغییر این طبقه و کالا نمیشود. صرفا دارندگان آن یا استفاده کنندگان تغییر میکنند.
اگر برند شما این شرایط را داشته باشد، قابل انتقال خواهد بود.
انواع انتقال علامت تجاری
نقل و انتقال، در دو حالت ممکن است:
- نقل و انتقال اختیاری یا قراردادی
در این حالت اشخاص خود اقدام به انتقال برند میکنند. که میتوان خرید و فروش یا اجاره برند را در این قالب لحاظ کرد. یعنی مالکیت علامت را به شخص دیگری منتقل کرده و آن را میفروشند یا استفاده از مزایای آن را برای مدتی به شخص یا اشخاصی واگذار میکنند.
- نقل و انتقال اجباری
در این حالت به صورت خود به خود انتقال اتفاق میافتد. وقتی مالک برند یا علامت تجاری فوت میکند، مالکیت برند به ورثه او منتقل میشود. درواقع بدون انعقاد قرارداد یا توافقی، به صورت خود به خود، برند به اشخاص دیگری که همان ورثه باشند منتقل میشود.
نحوه نقل و انتقال علامت و مراحل آن
مالک برند ابتدا باید تصمیم بگیرد که میخواهد برند خود را منتقل کند یا اینکه اجازه استفاده از آن را به اشخاص دیگر بدهد. پس از این تصمیمگیری باید مراحل آن را این چنین طی کند:
- ابتدا به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده تا سند صلح علامت تجاری تنظیم شود.
- دفتر اسناد رسمی سابقه علامت تجاری را از اداره مالکیت معنوی استعلام میکند. تا همانطور که در شرایط منتقل کردن برند توضیح داده شد، مطمئن شوند که این برند به ثبت رسیده و دارای اعتبار نیز هست.
- درصورتی که این استعلام صورت گرفت و سابقه برند تایید شد، طرفین باید در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و سند صلح را امضا کنند.
- پس از این کار، مالک برند درخواست کتبی خود را مبنی بر درخواست ثبت منتقل کردن برند به اداره مالکیت معنوی تقدیم میکند.
مدارک انتقال علامت تجاری
- اسناد مربوط به ثبت برند شامل روزنامه آگهی اول، روزنامه آگهی رسمی و گواهی ثبت برند
- شناسنامه و کارت ملی مالک قدیم (فروشنده علامت)
- شناسنامه و کارت ملی مالک جدید (خریدار علامت)
- سند صلح ثبت شده در دفترخانه اسناد رسمی بعد از اخذ نامههای مربوط به استعلام نقل و انتقال
- مجوز فعالیت مربوط به مالک جدید برند تجاری
- شماره اظهارنامه، شماره ثبت برند و رمز پذیرش اینترنتی
- گواهی انحصار وراثت (اگر نقل و انتقال جبری یا قهری باشد)
برای آشنایی با شرایط و مدارک ثبت اختراع میتوانید مطلب مربوطه را مطالعه کنید.
مندرجات الزامی اظهارنامه نقل و انتقال ( انتقال علامت تجاری )
برای انتقال باید اظهارنامهای تنظیم شود. آنچه باید در این اظهارنامه قید شود شامل موارد زیر است:
- شماره ثبت علامت در ایران
- نام اقامتگاه و تابعیت مالک جدید
- نام و نشانی مالک در ایران مدارک قانونی انتقال که همان سند انتقال می باشد.
- وکالتنامه در صورتی که وکیل، امرانتقال برند را انجام دهد.
- تصدیق علامت در ایران باید ضمیمه اظهارنامه گردد.
- در صورتی که انتقال برند در خارج به ثبت رسیده باشد، برای اینکه در ایران قانونی باشد، رونوشت تأیید شده اداره ثبت علائم تجاری خارجی کافی می باشد.
نقل و انتقال جزئی برند
گاهی ممکن است مالک برند قصد واگذاری کامل آن را نداشته باشد و بخواهد بخشی از فعالیتها یا طبقات آن را واگذار کند. در این نوع انتقال، بخشی از علامت تجاری برای خدماتی معین، انتقال پیدا میکند. مثلا ممکن است بخشی از طبقات این برند فقط برای خدمت صادرات به شخص دیگری واگذار شود.
یا این که فعالیت برند در شهر یا منطقه خاصی به فرد دیگری منتقل شود. در این صورت انتقال جزئی برند اتفاق میافتد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و انجام بی دردسر نقل و انتقال و واگذاری برند، با متخصصین دایاثبت تماس بگیرید.
021-66569219